Home
de kracht van rituelen
Onderwerp: de kracht van rituelen
Verzenddatum: 2018-02-07 16:27:37
Mail nr #: 51
Inhoud:
Nieuwsbrief niet goed leesbaar of liever openen in webbrowser
banner_nieuwsbrief3
 


datum: 7 februari 2018

Hallo [FIRSTNAME],

“Voorzichtig laat ik de steen in de schaal met water glijden. Er staat ‘ik schiet te kort’op de steen. Ik zie hoe de woorden langzaam oplossen en worden opgenomen door het water, dat symbool staat voor de Levensbron. Terwijl ik hiernaar kijk is er ineens een besef dat ik er niet alleen voor sta, ik voel me opgenomen in een oneindig groot liefdevol ‘veld’. De tranen komen los, tranen van zich oplossende schaamte en eenzaamheid...”

Deze simpele symbolische handeling was een helend moment, een verzoening met de beperkingen die deel uitmaken van mijn  menselijkheid. Dit verzoenende aspect is een van de redenen waarom rituelen al sinds mensenheugenis deel uitmaken van het leven.  
 
Een ritueel verbindt de wereld van alledag met de werkelijkheid die we niet kunnen zien en waar we mentaal geen grip op hebben, maar die we wel (kunnen) ervaren. Tijdens een ritueel worden we als het ware even opgetild in het Mysterie. En we verbinden ons niet alleen met die alomvattende bron, maar tegelijkertijd met alle generaties die ons zijn voorgegaan.
 

Ik ben van huis uit niet opgegroeid met rituelen. Er heerste thuis een anti-godsdienstige sfeer. Alles wat met geloof en kerk te maken had werd, met name door mijn vader, met een bepaalde aversie verworpen.  
Ik kon het toen niet benoemen maar ik ervoer vaak een leegte die te maken had met een verlangen naar het numineuze, het onzegbare.
Soms ging ik mee met een vriendinnetje naar de kerk, maar daar voelde ik me nogal geïntimideerd door de strengheid die er heerste. Je moest veel en mocht weinig.
De rituelen die ik er meemaakte hadden ook voor mijn vriendinnetje geen persoonlijke betekenis. Je deed er gewoon aan mee zonder er verder vragen over te stellen. Ook toen al hadden de kerkelijke rituelen voor veel mensen hun zeggingskracht verloren.

In een ritueel gaat het nooit om de uiterlijke kenmerken. Als de handelingen en de symbolen te ver weg staan van de innerlijke beleving en levensvisie dan heeft een ritueel geen waarde. Dit ontdekte ik veel later toen ik in aanraking kwam met sjamanistische rituelen. Voor het eerst kon ik me werkelijk verbinden met veel (aspecten) van de rituelen. Dit opende een weg die betekenisvol en verrijkend is gebleken.
Rituelen hebben hun plaats gekregen in mijn leven en werk. Ze zijn een ingang naar het wonder dat leven is, en ze helpen me de pijnlijkheid die verbonden is met datzelfde wonder te aanvaarden.
Ik maak je er met liefde deelgenoot van.

VOORBIJ
een dag over verlies en verandering
conferentiecentrum Samaya in Werkhoven
samen met Karin Menken

krokus2Verlies en verandering gaan hand in hand. 
Verlieservaringen zijn momenten van overgang, waarin je oog in oog staat met de vergankelijkheid. Het leven is niet meer zoals het was, je ‘gewone’ doen is verstoord, je laat iets achter. Als je hier bij stilstaat en aandacht besteed aan je verlies (of dat nu al lang geleden heeft plaatsgevonden of van recenter datum is) neem je jezelf mee in een nieuwe ruimte. Vanuit die ruimte kun je opnieuw je plek innemen, en beweeg je verder.
Tijdens deze dag werken we met rituelen, we mediteren, we zullen zingen en toegezongen worden, we delen, we lopen het labyrint, we worden verzorgd met een heerlijke vegetarische lunch en gedragen door de prachtige locatie van Samaya in Werkhoven.

Wanneer: zaterdag 24 maart
Tijden:
10.30 - 17.00 uur
Kosten: 
€ 87,50

Begeleiding: ik begeleid deze dag samen met Karin Menken
Meer informatie: klik hier
Aanmelden: klik hier

Aankondiging:
In september begint de opleiding Intuïtief Coachen voor Readers in Amsterdam, waar ik een van de docenten zal zijn.
De opleiding bestaat uit een aantal blokken die ook afzonderlijk gevolgd kunnen worden. 

We geven twee keer een introductiedag komend trimester. Deze dag is behalve een kennismaking tevens onderdeel van de opleiding. 
De eerste mogelijkheid is op vrijdag 9 maart (middag en avond), de tweede op zaterdag 28 april.
klik hier voor meer informatie

TIP

elraakt logo greenEen paar dagen geleden kreeg ik een massage van Ellen Lennartz. Al meteen bij binnenkomst in haar ruimte voelde ik me prettig. Klein, warme kleuren en rust in het interieur. Van tevoren vertelde ik dat het mijn verlangen was om tijdens de massage in stilte te zijn. Dat was prima. Vervolgens beleefde ik een heerlijk uur op de massagebank. Ellen raakt je echt aan, haar aanwezigheid voelbaar in haar handen en armen (ja, ze masseert ook met haar armen) en ik kon me heel makkelijk aan haar overgeven. Na een stil uur voelde ik me diep ontspannen en super vredig. 

klik hier voor een kijkje op haar website


Ik wens je wonderen op je pad

Anna Drenth

 

 

Jouw gegevens:

 


Praktijk Innerlijke Coach, Anna Drenth, telefoon: 0651 - 511 386, Bouwstraat 45 L, 3572 SP UTRECHT

ik ben bart


Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook