Home
kruidje-roer-mij-niet
Onderwerp: kruidje-roer-mij-niet
Verzenddatum: 2017-03-29 12:40:40
Mail nr #: 44
Inhoud:
Nieuwsbrief niet goed leesbaar of liever openen in webbrowser
banner_nieuwsbrief3
 


datum: 28 maart 2016

Hallo [FIRSTNAME],

Afgelopen week nam ik deel aan een retraite die ging over de kwetsbaarheid van onze menselijkheid.
De werkruimtes werden gesierd door kruidjes-roer-mij-niet.

kruidje-roer-mij-nietKen je dit plantje? Als je de blaadjes aanraakt dan maken ze een schrikbeweging. Ze trekken zich ogenblikkelijk samen, en het duurt een tijdje voor ze zich weer uitvouwen.

In onze taal betekent een Kruidje-roer-mij-niet een lichtgeraakt, gevoelig of snel geïrriteerd persoon, vertelt Wikipedia mij. Het heeft een beetje negatieve lading. Wel herkenbaar want over het algemeen hebben we een voorkeur om niet (al te) gevoelig te zijn en met een dikke huid door het leven te gaan. Minder voelen is (of lijkt) comfortabeler. Ik ken dit zelf maar al te goed.

Maar dit delicate plantje ontroerde mij. Ik zie er een mooie metafoor in hoe wij in onze gevoeligheid ook dichtgaan als we terugschrikken van dingen in het leven die moeilijk of pijnlijk zijn. Als we weer ontschrikken, keren we net als het plantje, terug in onze open gevoeligheid. 

Helaas leren wij over het algemeen niet te ontschrikken, en zijn we geneigd te verkrampen en verharden. Onze olifantenhuid groeit erdoor. 
Voor ontschrikken kun je het beste naar dieren kijken. Als het gevaar voorbij is dan lozen ze de adrenaline door zich uit te schudden, te trillen of heel hard rond te rennen met veel bokkensprongen. Daarmee bevrijden ze zich van de overalerte energie die ze niet meer nodig hebben. En ja, zo werkt het ook voor ons. Dus schud, ren, spring, bok en grom nadat je geschrokken bent. Je systeem kan dan weer tot rust komen en je open gevoeligheid keert terug
Als we niet ontschrikken heeft het dichtgaan vaak een prijs. Want waar we onze openheid en gevoeligheid blijvend afsluiten voor de pijnlijkheid van het leven, wordt tegelijkertijd de diepte van onze ervaring van schoonheid gedempt. We voelen dan het geluk, de liefde, het wonder, de tederheid of bezieling ook niet meer zo erg.

Afsluiten maakt onze ervaringsruimte smal. En als die ruimte te klein wordt gaan we hem als gevangenis ervaren en kunnen gevoelens van onvrede, zinloosheid, bitterheid of onverschilligheid ten aanzien van het leven het overnemen.
Het is voor mij zeer lange tijd onmogelijk geweest om gevoelig te blijven voor alle ellende in onze wereld, zowel in het groot als dichtbij. Ik sloot me ervoor af.
Afgelopen jaar heb ik ontdekt dat het mij enorm helpt als al die pijnlijkheid persoonlijk wordt, voorbij de anonimiteit en het abstracte. Daarmee keert de menselijkheid weer terug.

Tijdens de retraite deelden wij ons levensverhaal.
Dat was buitengewoon waardevol en ontwapenend en intiem. In ieders verhaal kwamen essentiële ervaringen naar voren, pijnlijke en gelukkige. Ervaringen die ons mede gevormd hebben tot de mens die we nu zijn.
Ons hart kon niet anders dan zich openen - waar oordeel was kwamen compassie en begrip tevoorschijn. 

Van harte moedig je aan dit ook te gaan doen met een groepje vrienden, je eetgroep, collega's, intervisiegroep, of welk ander groepje waar je deel vanuit maakt! Het werkt echt verbindend.
Hieronder beschrijf ik ter inspiratie de manier waarop wij dit deden:

 
Begin met iets om samen te komen: een meditatie, samen eten, een klein ritueeltje, een ronde waarin je iets kunt vertellen over hoe je het vindt om je levensverhaal te delen... Iedereen krijgt vervolgens 15 minuten de tijd. Die (korte) tijd is een hulpmiddel om niet volledig te moeten zijn, en zonder voorbedachte rade te beginnen bij het begin, in het midden of aan het einde. Erop te vertrouwen dat het voorhaal dat uit jou naar buiten komt wezenlijk is voor dat moment.
Belangrijk is dat je met elkaar afspreekt dat wat er gedeeld wordt door niemand verder verteld wordt. En ook is het goed om de verhalen op zichzelf te laten bestaan, en er verder niet met elkaar over in gesprek te gaan.
Je kunt af en toe even een rondje doen over wat het luisteren of vertellen met je doet. En soms even een pauze nemen als het een grote groep is. En ervoor te zorgen dat iedereen aan bod komt en evenveel tijd krijgt. 
 

In de activiteiten die de aankomende periode en in het najaar plaats vinden word je eveneens uitgenodigd jezelf te onthullen, te onderzoeken waar jouw bezieling je heen wil leiden en wat er in de weg staat om je leven in jouw volheid te leven. 
Uiteindelijk vindt je altijd de opening om vanuit nieuw een perspectief en vertrouwen je weg te vervolgen. 

Stilstaan bij Verlies
bewegen naar nieuw perspectief
zaterdag 3 juni in Almere

herfst

Een verlies kan een grote impact hebben op je leven. Iets waar je zekerheid of veiligheid, geluk of vervulling in vindt valt weg. Dat is vaak een zeer ontregelende en kwetsbare ervaring.
Stilstaan bij Verlies is een dag om aandacht te geven aan die ervaring. Of het nu gaat om verlies van gezondheid, een dierbaar iemand, een vriendschap, werk, woning, levensverwachting of een dier - tijdens de dag wordt je uitgenodigd om stil te staan bij wat het verlies in je oproept, en van daaruit ook weer letterlijk in beweging te komen.In die beweging ga je mogelijk meer ruimte en nieuw perspectief ervaren.
De kracht van de dag ligt in de aandacht voor jezelf, en in het samen zijn met anderen die door eenzelfde ervaring heen gaan.

Wil je meer weten of je aanmelden? klik hier

de Latifamediatie
Een kennismaking 
zaterdag 17 juni in Utrecht
tijden: 10.30u - 13.00u
Kosten: een vrije bijdrage voor thee en koffie 

aanvaardenIk houd enorm van de rijkdom en mogelijkheden die de Latifameditatie biedt als bewustzijnsweg en als een leidraad om je bezieling werkelijk vorm te geven. De meditatie is een belangrijke pijler geworden in mijn werk.
Deze ochtend is bedoeld voor iedereen die een keer wil kennismaken met de meditatie, en wat meer wil weten over wat de meditatie inhoudt en hoe je de Latifa in je dagelijks leven kunt gebruiken.
Maar ook als je de meditatie al kent ben je van harte welkom! Het beoefenen van een meditatie in een veld samen met andere mensen is vaak heel inspirerend en stimulerend.
Naast het beoefenen is er de mogelijkheid informatie te krijgen over de verschillende activiteiten die  gebaseerd zijn op mijn werk met de Latifa.

klik hier om meer te lezen over de Latifa en/of je aan te melden 

Om alvast in de week te leggen:

nautilus 3In september gaat Van Binnenuit Bewogen weer van start in Utrecht. Een inspirerende en verdiepende cursus, waarin een persoonlijk leerthema de rode draad vormt. We volgen de weg van de Latifameditatie.
klik hier voor meer informatie en om je alvast aan te melden 

 

latifaDe Latifa inspiratiegroep zal in het najaar in Bennekom van start gaan. Tijdens zeven tweewekelijkse woensdagavondenavonden volgen we de weg van deze meditatie. 
Aanmelden is nog niet mogelijk, in de volgende nieuwsbrief stuur ik een link mee.Graag attendeer ik je op een unieke dag met de Indiase mantra muzikant en leraar Russill Paul

"We love and honour Russill Paul for his musicianship, his sincerity, sensitivity and spirit. It is a blessing to spend an evening with him and his divine sounds."

Deva Premal en Miten over Russill Paul

RP ticketing

Aankomende zomer komt Russill Paul naar Nederland. Deze bijzondere mantra muzikant, auteur en spiritueel leraar geeft op 24 augustus een concert en een lezing in Theater Amsterdam, in samenwerking met het Centrum voor Tantra.

Russill Paul werd geboren in India. Als 19-jarige leek hij voorbestemd voor een carrière als rockmuzikant, maar na een intense spirituele ervaring trad hij toe tot een Christelijk klooster. De zeer vooruitstrevende abt stuurde de jonge, getalenteerde monnik uit om te studeren in eeuwenoude Hindoeïstische tempels. Daar dompelde Russill zich jarenlang onder in de mystieke en helende werking van traditionele mantra, tantra en Sanskriet.

Nu woont en werkt Russill Paul in de VS, waar hij bijdraagt aan een grote beweging waarin oosterse en westerse tradities elkaar beïnvloeden en verrijken. Russill Paul is auteur van de klassieker 'The Yoga of Sound, tapping the Hidden Power of Music and Chant’.

Russill Paul noemt het concert dat hij op 24 augustus gaat geven een 'Shamanic Journey'. Tickets daarvoor en voor de lezing bestel je hier. Aansluitend geeft hij een vijfdaagse retraite over 'the Yoga of Sound' middenin de prachtige natuur van Drenthe.

Meer weten? Bekijk hier een video waarin Russill Paul meer vertelt over zijn achtergrond en over zijn komst naar Nederland.

 

Een hartvolle groet

Anna Drenth

 

 

Jouw gegevens:

 


Praktijk Innerlijke Coach, Anna Drenth, telefoon: 0651 - 511 386, Bouwstraat 45 L, 3572 SP UTRECHT

ik ben bart

 


Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook