Home
Ode aan de Stilte
Onderwerp: Ode aan de Stilte
Verzenddatum: 2016-11-15 14:59:26
Mail nr #: 41
Inhoud:
Nieuwsbrief niet goed leesbaar of liever openen in webbrowser
banner_nieuwsbrief3
 

datum:15 november 2016
Hallo [FIRSTNAME],
 
in pursuit of silence

Afgelopen weekend heb ik In Pursuit of Silence* gezien, een mooie documentaire over stilte en de gevolgen van afwezigheid ervan voor ons leven en welzijn.
 
Als er teveel geluid is
Het is misschien een open deur, maar de afwezigheid van stilte, waaraan wij met name in de verstedelijkte gebieden voortdurend blootgesteld zijn, maakt dat we steeds verder het contact verliezen met het wezenlijke dat zich onder de oppervlakte van de gebeurtenissen bevindt.

Ik ken dit maar al te goed. Na 35 jaar in Utrecht te hebben gewoond moest ik de stad verlaten omdat ik me niet meer kon ontspannen. De onafgebroken stroom van prikkels brachten mij in een chronische stresssituatie.
Bij veel stress gaan we overleven, alle beschikbare energie wordt gebruikt om onszelf te handhaven in omstandigheden die we als bedreigend of overweldigend ervaren.
Het stadse leven jaagde mij op, ik werd prikkelbaar en somber.

Ook in de documentaire wordt hierover gesproken. De afwezigheid van stilte leidt in grote mate tot verlies aan contact met de rijkdom van ons (innerlijk) leven, en juist in die diepte krijgt het leven zijn betekenis en waarde. Ik vind het alarmerend dat er zo ontzettend veel mensen zijn die hun leven als zinloos ervaren en lijden aan eenzaamheid, chronische vermoeidheid, onvrede, machteloosheid en stress.
 
De uitnodiging van de stilte
Is de stilte dan altijd fijn? Nee, dat wil ik nou ook weer niet zeggen, want in de aanwezigheid van stilte worden we ook geconfronteerd met ons innerlijke rumoer, en die is vaak onaangenaam om te ervaren. We worden bestookt met onrust, gevoelens van gemis en andere pijn, angst, onaf geronde zaken, de verveling slaat toe - allerlei redenen om zo gauw mogelijk weer in het gedruis op te willen gaan.
Maar hier ligt ook een kans. Als we dit rumoer vanbinnen niet uit de weg gaan kunnen we de ruimte of stilte daaromheen gaan ervaren en herkennen waar al deze onrust in wezen over gaat. Bewustzijn maakt het mogelijk een (andere) keuze te maken en niet langer een speelbal te zijn van onze innerlijke draken.  ‘Misschien is alles wat er aan verschrikking leeft in diepste wezen niets anders dan iets dat onze liefde nodig heeft’**, zegt Rilke, Duits dichter en schrijver. En ja, dit is waar: iets dat verwelkomd wordt verliest uiteindelijk zijn boze aard.
 
stilte 4
 
In contact met de Bron
De bron van het bestaan is Stilte. We hebben de stilte nodig. Het gaat hier niet persé om de afwezigheid van geluid, maar om een wezenlijke diepte die we gaan ervaren als we vanbinnen verstild raken. Deze Stilte kunnen we ook ervaren als er omgevingsgeluiden zijn, maar niet als deze zo dwingend zijn dat we ons moeten forceren om ze buiten te sluiten.

In feite zijn er ook geluiden die ons helpen de stilte te ervaren, zoals natuurgeluiden of muziek en klank.
Ik zoek deze verstilling heel regelmatig op, zonder haar verlies is ik mijn innerlijk kompas en verzand ik makkelijk in een leven aan de oppervlakte. Daar liggen de onvrede en negativiteit direct op de loer. Het luisteren in de stilte brengt vitaliteit en tegelijkertijd rust, inspiratie en ontspanning, verbinding en autonomie, en niet te vergeten de verwondering.
In mijn sessies en trainingen begin ik altijd met een (korte) meditatie om contact te maken met de ruimte onder alle reuring die aan de oppervlakte aanwezig is, en om samen te komen met de ander(en). Die paar minuten stilte vergroten de kwaliteit en diepgang van de ontmoeting.
 
Stilte is ook geluid
Wist je overigens dat het meest beroemde muziekstuk van John Cage 4”33 minuten stilte is? Het stuk wordt regelmatig opgevoerd. Kun je je voorstellen hoe het is om met een hele zaal vol mensen vier en halve minuut bewust te luisteren naar en in de kwaliteit van stilte? 

Ik geef je een suggestie om er na het lezen van de nieuwsbrief eens naar te luisteren***. Wat doet het met jou?
 
Hieronder kun je lezen over de activiteiten van het komende half jaar. Een ding weet ik zeker: je zult de stilte daar zeker gaan ontmoeten.

12 Heilige Nachten
start: woensdagavond 21 december,
vanaf januari maandelijks op woensdagavond in Utrecht

12 archetypenDe periode tussen 25 december en 6 januari staat bekend als de 12 Heilige Nachten.
Van oudsher wordt gezegd dat je in deze tijd boodschappen krijgt in je dromen en in momenten van inkeer, als voorbode op het jaar dat komen gaat.
We komen rond de wisseling van elke maand bijeen en verbinden ons met de energie en wijsheid die we tijdens de Heilige Nachten hebben ontvangen.
De groep vormt een platform waarin je jezelf en de anderen kunt ontmoeten en ondersteunen in het helder houden van je eigen levensrichting.
Na drie jaar de begeleiding samen met Margje Beekenkamp met veel plezier gedaan te hebben zal ik deze groep weer alleen leiden.
klik hier voor meer informatie en om je aan te melden

Latifa inspiratiegroep 
een weg van zingeving
Zeven maandelijkse bijeenkomsten op zaterdagochtend
in Den Haag

latifaDe Latifa is een eeuwenoude meditatieve oefening die een weg van zingeving en bewustzijn aanreikt. In de Latifa kun je contact maken met wat jou ten diepste beweegt. Het helpt je te herinneren aan wat er werkelijk toe doet. En in dit her-inneren krijgt je leven zijn betekenis.
Tijdens de bijeenkomsten gaan we dieper in op de verschillende kwaliteiten van deze weg en gebruiken deze als inspiratiebron in het dagelijks leven. 
klik hier
 voor meer informatie en om je aan te melden

 
*in Pursuit of Silence draait op dit moment in filmhuizen: https://www.youtube.com/watch?v=64c_1MtQUlM
 
**klik hier voor het gedicht van Rilke

***4"33: https://www.youtube.com/watch?v=rDgHUj8sJaQ 
 
into great silenceEen prachtige film over Stilte is Into great silence uit 2005. Deze film volgt vier seizoenen uit het leven van Karthuizer monniken in een klooster in Frankrijk. Deze monniken leven in stilte. Als je jezelf erin kunt onderdompelen wordt je in de stilte meegenomen. Dat lukt niet altijd, toen ik jaren terug de film in de bioscoop zag liepen er diverse mensen de zaal uit na een minuut of 10.  https://www.youtube.com/watch?v=zHT3-gWBP8c

 

een stille groet,

Anna Drenth 

 

Jouw gegevens:

 

 


Praktijk Innerlijke Coach, Anna Drenth, telefoon: 0651 - 511 386, Bouwstraat 45 L, 3572 SP UTRECHT

ik ben bart


Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook