Home
Loslaten is de kunst van durven verliezen
Onderwerp: Loslaten is de kunst van durven verliezen
Verzenddatum: 2016-03-23 17:09:36
Mail nr #: 36
Inhoud:
Nieuwsbrief niet goed leesbaar of liever openen in webbrowser
banner_nieuwsbrief3


datum: 23 maart 2016

Hallo [FIRSTNAME],

In deze nieuwsbrief wil ik het hebben over verliezen en loslaten. Dit thema staat centraal in mijn activiteiten dit voorjaar.

Iemand zei een beetje verbaasd tegen me: ‘ik vind het voorjaar helemaal geen tijd om met verlies bezig te zijn. Dat stel ik me meer voor in de herfst, als de blaadjes van de bomen vallen en de wereld weer zo kaal en koud wordt.’

Maar dat is nu juist het punt met verliezen en loslaten – het tijdstip waarop dat voor je deur staat heb je niet in eigen handen. Het overkomt je, zelfs als het verlies voortkomt uit een eigen besluit.
Een verlies kan je overkomen op elk mogelijk tijdstip van de dag, van het seizoen, van het jaar.

Alles van waarde is weerloos
Een verlies kan je diep raken en grote impact hebben op je leven. Want als er iets wegvalt waar je van houdt of waaraan je gehecht bent dan ontwricht dit in meerdere of mindere mate je leven.

Het is niet meer zoals het was en je weet dat het ook niet meer zal worden zoals het was.
Of het nu gaat om verlies van een dierbaar iemand aan de dood, een relatie, werk, gezondheid, toekomstperspectief, een huisdier, je geboortehuis, de ervaring van kinderlijke onschuld … het brengt je oog in oog met de realiteit van vergankelijkheid. Niets in het leven blijft zoals het is.
Dit is natuurlijk iets wat we allemaal best wel weten en meestal ook wel kunnen accepteren, maar als we ons midden in de ervaring van het verlies bevinden merken we vaak dat er dingen aangeraakt worden die we helemaal niet hebben (kunnen) voorzien. We zijn in de war, verdrietig of boos, voelen ons verlaten of onbeschermd, denken dat we nooit meer gelukkig zullen zijn of dat we het niet zullen redden, worden geconfronteerd met een gapend gat van leegte, zorgen niet goed voor ons zelf … Hierin bewust aanwezig te blijven, en een eigen weg te vinden om ermee om te gaan, dat kan soms een hele (eenzame) klus zijn.

Loslaten is de kunst van durven verliezen
Met deze zin werd ik vanochtend wakker. Ik moest denken aan de manier waarop ik vaak uitleg wat loslaten is: als een gebalde vuist die je langzaam ontspant en opent, zodat wat vastgehouden werd van binnenuit vrijgelaten wordt.

David Bailey zong ‘there’s nothing your heart cannot survive. Let it go, you’re alive’*, en hij heeft gelijk – het (liedje) helpt mijzelf om de greep die ik wil houden op de voortgang of afloop van iets over te dragen aan zijn eigen flow.
Het openen van je handen vraagt om lef, want op dat moment laat je de onvoorspelbaarheid en veranderlijkheid van het leven bewust toe. Je vertrouwt je toe aan iets dat groter is dan je eigen blikveld. En daarmee oefen je je eigenlijk in durven verliezen.

Verlies is een deur naar nieuwe mogelijkheden
Aan dit durven verliezen is iets wonderbaarlijks, want nieuw perspectief kan zichzelf laten zien als er iets vertrouwds weggevallen is of losgelaten wordt. Naast de pijnlijkheid in de ervaring kun je ook iets anders, iets nieuws gaan waarnemen. 
Je merkt bijvoorbeeld dat je anders tegen dingen aan gaat kijken, dat je juist door het verlies mensen dichterbij laat dan je ooit gedaan hebt, dat je moediger of juist zachtmoediger bent dan je dacht. Je komt in contact met verlangens die je daarvoor niet voelde, je laat je omscholen, je verandert je huis of je eetgewoonten, je schrijft een boek en begint te schilderen, … 
Zo heeft een werkelijk ervaren verlies de mogelijkheid je bij de bron van je eigen levenskracht te brengen en je leven te verrijken.

*het nummer van David Bailey heet ‘Let it go’. 

Stilstaan bij VERLIES, bewegen naar een nieuw perspectief
zaterdag 21 mei in Utrecht

Een dag voor iedereen die een verlies heeft meegemaakt en hier aandacht aan wil geven.

herfstSamen met Hanneke Oey begeleid ik een dag rond de ervaring van een persoonlijk verlies. Het kan gaan om een verlies in de meest brede zin van het woord.
De dag biedt een afwisseling van rituele momenten, reflectie en met elkaar delen.
Je krijgt de mogelijkheid om met aandacht stil te staan bij wat het verlies met jou doet zodat er vanuit wat je verloren hebt een nieuwe beweging kan ontstaan.

klik hier voor meer informatie en aanmelden

Latifa Bezinningsdag
Over Loslaten en overgave

zaterdag 11 juni in Utrecht

latifaEen dag bedoeld voor iedereen die behoefte heeft om met aandacht en zachte ogen haar / zijn (binnen)wereld te onderzoeken. 
De dag is ook heel geschikt voor mensen die kennis willen maken met (de weg van) de Latifameditatie. 

Tijdens de ochtend doen we de Latifa meditatie en gaan we dieper in op de bewustzijnsweg die de meditatie aanreikt. In de middag verbind je je persoonlijk met het thema van deze dag. Wat betekent loslaten en overgave eigenlijk voor jou? En waarvan voel jij dat het nu tijd is om het te laten gaan? 

klik hier voor meer informatie en aanmelden

bladerenOok het programma voor het najaar is al gepland.
Er start een nieuwe Latifa inspiratiegroep op zondagochtend. Van Binnenuit Bewogen, een intensieve en inspirerende training die ook op de Latifa is gebaseerd start eveneens in september op de zaterdag. beide groepen zijn in Utrecht.

Kijk op de website (activiteiten en groepen) voor meer informatie over deze groepen.

Film Tip:
Onlangs heb ik de film Human gezien, een prachtige en indringende documentaire over de betekenis van menselijkheid. 

98364Wat maakt ons menselijk? Dat is de hoofdvraag van filmmaker Yann Arthus-Bertrand in de film Human. Om het antwoord hierop te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van emotionele verhalen van meer dan 2000 mensen uit 60 verschillende landen, waarin thema’s als liefde, oorlog, homoseksualiteit, vergevingsgezindheid, familie, leven na de dood, geluk, immigratie en de zin van het leven centraal staan. Een kijk op de hedendaagse samenleving afgewisseld met beelden van onze planeet.

Je kunt de trailer en film (in drie delen) op youtube bekijken de drie delen zijn in de rechterkolom te vinden.

Ik wens je een inspirerend voorjaar toe!

warme groet,

Anna Drenth


 

 

 

 

 

- keurcode "#970C09" = donker rood

en lle tekst is rood :-)

 

 

Jouw gegevens:


Praktijk Innerlijke Coach, Anna Drenth, telefoon: 0651 - 511 386, Bouwstraat 45 L, 3572 SP UTRECHT

ik ben bart


Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook