Home
leven met de vraag
Onderwerp: leven met de vraag
Verzenddatum: 2014-11-05 10:35:41
Mail nr #: 27
Inhoud:

banner_nieuwsbrief3
 


datum: 5 november 2014

 

Hallo [FIRSTNAME],


boek 3

Men moet geduld hebben
met de onopgeloste zaken in ons hart
en proberen de vragen zelf lief te hebben,
als gesloten kamers,
en als boeken die in een zeer vreemde taal
geschreven zijn.


Dit fragment uit een gedicht van R.M. Rilke ligt mij na aan het hart.
Het liefhebben van de vragen heb ik moeten leren, want liever kwam ik met een pasklare oplossing voor de dag dan met ‘ik weet het niet’.
Ik kom dit ook tegen in mijn praktijk. ‘Vertel me alsjeblieft wat ik (hieraan) moet doen!’, is vaak de verzuchting.
In onze cultuur is het niet vanzelfsprekend om iets niet te weten en de vragen die er in je leven de tijd te geven om werkelijke antwoorden te vinden.
We voelen ons toch al gauw een loser als we het antwoord schuldig blijven, en het kan erg ongemakkelijk zijn om onbepaalde tijd in die onzekere ruimte van het niet weten te verkeren.
Het liefhebben van de vragen zelf brengt ons echter midden in de ervaring van het leven. Het nodigt uit een leerling te zijn i.p.v. een alwetende. En dat brengt het plezier van leren en van groeien. We doorleven de vragen, en de antwoorden die het leven brengt worden ons, vaak ongemerkt, eigen. Dat brengt zelfvertrouwen, wijsheid, vrijheid.  

Ik werk al jaren met een persoonlijke leervraag of –thema.
De leervraag is een onderwerp waarvan je in je hart voelt dat het nu aan het licht wil komen. Of, om met Rilke te spreken, de kamer die aan de beurt is om geopend en ontdekt te worden
De leervraag is een altijd aanwezig lichtbaken op je weg. Het helpt je om jezelf uit de waan van alledag te verheffen. Alle gebeurtenissen in je leven vertellen je dan iets over de vraag.
Ik ervaar dit als een waardevolle manier ombij mijn leest te blijven, en me niet alle kanten op te laten slingeren.

Er is een prachtig verhaaltje van Toon Tellegen over de leervraag:

egelDe egel wilde heel graag eens in de lucht hangen, zoals de zon, maar dan niet zo hoog. Het was zijn liefste wens.
Hij wist dat als je iets echt graag wilt, je dat altijd in je aandacht moet houden, en al je geduld moet verzamelen. en dan op een goede dag dan kun je het. Dus dacht hij veel na over zijn verlangen en verzamelde hij al zijn geduld. En op een dag hing hij boven de open plek in het bos. Een hele dag, waarna hij weer naar beneden viel. Hij viel hard, maar leek geen pijn te hebben, zijn liefste wens was gerealiseerd.

klik hier voor het hele verhaal.

Als we werkelijk gaan voor iets wat we met heel ons hart willen geeft dit energie, ongeacht waar we aan het einde van de rit zijn aanbeland. Want uiteindelijk gaat het niet om het aankomen maar om de weg zelf, om het onderweg zijn.

Dit jaar is mijn leerthema: mijzelf op waarde te schatten. Die vraag kwam begin dit jaar voort uit het besef dat ik vaak niet naar buiten kwam met mijn inzichten, mijn wijsheid, creativiteit, expertise of ervaring. En dat ik mezelf daarmee tekort deed.
Door dit thema centraal te stellen in mijn leven is er (innerlijk) veel veranderd, en op dit moment - in de laatste fase van de leerperiode oefen ik om mijzelf in te brengen waar ik me bijna een jaar geleden terughield. Ik noem dit nieuwe aspect van mezelf ‘de gulle gever’. Want dat is wat ik ervaar, het plezier van gul zijn. Van de ander mijzelf niet te onthouden. Ik word er net zo vitaal en blij van als Egel uit het verhaaltje.

Het delen van een leerproces met een of meer anderen heeft een meerwaarde.
Anderen kunnen je een spiegel voorhouden, aanmoedigen, luisteren, erkennen en herkennen. En zoals de ander een leraar voor jou is, ben jij dat ook voor de ander.

Een aantal activiteiten die dit najaar nog beginnen hebben de leervraag als uitgangspunt, andere sluiten misschien goed aan op een vraag die levend is in jou.

Ritme van de Rouw
rouwritueel voor ieder die een dierbare heeft verloren aan de dood
afbeelding-handen RvdR
Zaterdag las ik in de Trouw een gesprek met Tom Hannes, boedhistisch consulent, auteur, theatermaker en schilder.
Hij vertelde over het rouwproces dat hij doormaakte toen zijn vrouw stierf. Hij zei:
"zelfs rouw is poreus. Ik merkte dat naast dat intense verdriet er ook iets anders kon bestaan. Natuurlijk was ik kapot en huilde ik als een beest. En toch kon ik ook genieten van een kop koffie."


Dit poreus zijn raakt de essentie van het ritueel: elke smart heeft een keerzijde van vreugde in zich, en in een periode van rouw kunnen deze ervaringen elkaar afwisselen.

Wanneer: zondag 16 november van 15.00u - 17.30u
Locatie: Geertekerk in Utrecht
klik hier voor meer informatie en aanmelding

Informatieavond over klanktherapie
het inzetten van stemvorken bij individuele ontwikkeling

Inner-Sound-StemvorkenMaarten Haalboom van Inner Sound komt deze avond vertellen over de helende werking van klank en met name over het gebruik van stemvorken daarbij. Het blijft niet alleen bij vertellen, hij zal ons ook laten ervaren wat de klank van stemvorken kan doen.


In januari geeft hij de Inner Sound basistraining voor het werken met stemvorken.
Tijdens dit weekend leer je hoe je stemvorken als zelfstandige klanktherapie of healingvorm kunt gebruiken, of in kunt zetten als aanvulling op andere therapieën of begeleiding. 
Onlangs had ik een gesprek met hem over zijn werk met klank en muziek.
Een voorproefje op de informatieavond kun je hier alvast lezen. 

Wanneer: donderdag 20 november van 19.30u - 22.00u
Locatie: Bouwstraat 45L - Utrecht
klik hier voor meer informatie en aanmelding 

Weekend basistraining: 31 januari en 1 februari 2015

Introductieochtend over de Latifa
Titel: Elk hart kan zien

derwishenIn januari start een nieuwe Latifagroep in Den Haag.
De Latifa is een zeer oude contemplatie die oorspronkelijk uit het Soefisme komt.
De oefening bestaat uit zeven verfijnde kwaliteiten (innerlijke dimensies) die je onder de eindeloze stroom van gebeurtenissen en ervaringen in je leven kunt leggen. Tezamen vormen ze een weg die je leert kijken met de ogen van je hart.

Tijdens de introductieochtend zullen we de Latifa beoefenen, geef ik een korte inleiding en is er ruimte om ervaringen te delen en vragen te stellen.

Tip: in de Happinez van deze maand staat een uitgebreid artikel over de Latifa

Wanneer: zaterdagochtend 13 december van 10.30u - 12.30u
Locatie: Jan van Nassaustraat 115 - Den Haag 
klik hier voor meer informatie en aanmelden

Start van de Latifagroep: zaterdagochtend 17 januari 2015

13 Heilige Nachten
in contact met je innerlijke bron 

Met veel plezier heb ik dit jaar deze training samen met Margje Beekenkamp gegeven. Ook volgend jaar zullen we deze groep begeleiden.

zonsopgangEr wordt gezegd dat tussen 24 december en 6 januari de sluiers tussen de stoffelijke en de kosmos het dunst is.Dit is de tijd van de Heilige Nachten. In deze periode krijgen we dromen en informatie over het jaar dat voor ons ligt. In de laatste nacht komt alles bij elkaar en wordt je leervraag voor het jaar gevormd
21 december zetten we de Nachten gezamenlijk in, elke maand komen we op een dinsdagavond bijeen en staan we stil bij de wijsheid en energie die we over die specifieke maand hebben ontvangen.Wanneer: zondag 21 december van 10.00u - 16.00u

Locatie: in Utrecht
klik hier voor meer informatie en aanmelden


Ik wens je vele vragen en hoop je te ontmoeten


Anna Drenth

 

 
 
 

 

Jouw gegevens:

 


Praktijk Innerlijke Coach, Anna Drenth, telefoon: 0651 - 511 386, Bouwstraat 45 L, 3572 SP UTRECHT

ik ben bart

 


Hoofdmenu
home
coaching
reading & healing
reading
healing
leven met de Latifa
latifa inspiratiegroep
verlies en rouw
Stilstaan bij verlies
wie is Anna?
BLOG
Overig
contact
activiteiten kalender
tarieven
Archief Nieuwsbrief
social media

linkedin2   facebook